Xtra tips van Fara

print print

Xtra boekentips

Hieronder geeft Fara je Xtra boekentips rond (ongeplande) tienerzwangerschap en jong ouderschap:

 • E. Van Stichel en K. Alen, ’17 en zwanger. Van tiener naar volwassene in 9 maanden?’, Lannoo, 2011, 192 p.: een taboedoorbrekend boek over de beleving van tienerzwangerschap en jong ouderschap. Dit boek verzamelt oprechte getuigenissen van jonge zwangeren en tienermoeders en hun relationele omgeving (hun partner, ouders, familie, vrienden, pleegouders van hun kind, kinderen zelf, …). Ze spreken openhartig over hun twijfels en angsten, maar ook over onverwacht geluk, beschreven aan de hand van thema’s uit hun leefwereld (o.a. ontdekking van de zwangerschap, reacties vanuit de omgeving, de beslissingsfase, het (groot)ouderschap, hun partnerschap en toekomstperspectieven).
 • M. Oosterman, M. Bonnet en C. Schuengel, ‘Jong & Ouder. Tien portretten van moeders onder de twintig’, Spectrum, 2011, 79 p.: Het Jong & Ouder-boek geeft een beeld weer van krachtige vrouwen die ongeacht de diepe dalen, het heen en weer geslinger van gevoelens en bureaucratie, hun hoofd hoog houden en vasthouden aan hun beslissing; de verantwoordelijkheid nemen voor de zorg van hun kinderen. Die standvastigheid en het kunnen delen van hun diepste emoties is de kracht van deze jonge vrouwen om door te gaan en niet op te geven.
 • M. Rijkers, ‘Puur: trotse tienermoeders’, d’Jongehond, 2009: fotoboek
 • S. Planckaert, ‘Het geluk van een ongelukje: op de bres voor tienermoeders’, Standaard Antwerpen, 2008: levensverhaal van een tienermoeder
 • D. Bracke, ‘Over tijd’, Davidsfonds, 2007: een realistische roman over jonge meisjes die zwanger worden en die samen met hun kind in Centrum voor Integrale Gezinszorg (CIG) De Merode te Kasterlee worden opgenomen. Bracke beschrijft de problemen waarmee deze meisjes te kampen krijgen, evenals hun groei naar zelfstandigheid.
 • I. Driessen en T. Goyvaerts, ‘Ik ben Raaf’, Lannoo, Tielt: vertelt warm en liefdevol en tegelijkertijd heel puur en confronterend het verhaal van een ongeplande tienerzwangerschap. Marieke is zestien en zwanger, haar vriendje Will verdwijnt met de noorderzon. Zij probeert via e-mail terug met hem in contact te komen. Auteur Iny Driessen beschrijft met veel inzicht in de belevingswereld van een tiener de angsten en gevoelens van Marieke. Thomas Goyvaerts (in het echte leven de zoon van de auteur) geeft op een bijzondere wijze het standpunt van Will weer. Deze jeugdroman beschrijft hoe de beslissing bij ongeplande zwangerschap evolueert. ‘Ik ben nu veertien weken en drie dagen en nachten zwanger. Als ik al een abortus wou, is die kans nu verkeken. Kans is een misplaatst woord. Ik wil het niet, ik wil het wel, ik wil het niet. Niet, niet, niet. Wel. De pijn begint op het moment dat je niet gewild bent. Dat wil ik mijn kind besparen. Dus wil ik het. Voor zo ver dat mogelijk is, want in feite heb ik niets meer te willen. Maar goed ook, want mijn wil is veranderlijker dan het weer. Maar zelfs als je niets meer te willen hebt, kun je wel nog kiezen. Dag baby in mijn buik. Ik wil je wel, ik hoop dat je niets weet van mijn niet willen.’ In Marieke’s omgeving zijn er ook andere ‘beslissers’ die allemaal een eigen proces doorlopen. Doordat twee auteurs aan het woord komen, wordt op een heel originele manier de wisselwerking en contrast tussen de standpunten van de twee hoofdpersonages weergegeven. Hierdoor wordt het boek interessant zowel voor meisjes als voor jongens én hun ouders.
 • G. Huizing, ‘Babylove’, Holland-Haarlem, 2007: jeugdroman. Kim is met de hele klas op werkweek in Parijs geweest. Een superleuk reisje, vooral omdat haar vriend Robin er ook bij was. Eenmaal thuis is de werkelijkheid heel wat minder romantisch: Robin gaat op reis en Kim heeft een vakantiebaantje in een verzorgingstehuis. Ze mist Robin vreselijk - en wat is dat werken zwaar! Zou ze daarom steeds zo moe zijn? Maar als ze door haar moeder naar de dokter gestuurd wordt, krijgt ze de schrik van haar leven: ze is zwanger. Ondanks alle emoties weet Kim meteen dat ze het kindje wil houden. Maar tegen welke prijs?
 • N. Horny, ‘Smak’, Atlas: jeugdroman

Xtra interessant audio- en videomateriaal

Hieronder vind je links naar Xtra interessant audio- en videomateriaal rond (ongeplande) tienerzwangerschap en jong ouderschap:

 • Fara begeleidt jou als jongere: in dit filmpje ontdek je meer over onze werking en zie je hoe je met je vragen rond tienerzwangerschap en jong ouderschap terecht kan bij Fara voor specifieke begeleiding.
 • Tienermoeder en juf wil van stempel af: http://www.standaard.be/cnt/dmf20131030_00817363
  Filmpje naar aanleiding van een reportage in Klasse, het tijdschrift voor leraren, waar een opmerkelijk verhaal in staat over Sabrina, een tienermoeder. Ze was 15 toen ze een kind kreeg en ondervond aan den lijve hoeveel vooroordelen de school tegen haar had. Nu tien jaar later studeert ze zelf bijna af als leerkracht. Ze wil af van de vooroordelen.
 • http://www.wezooz.be/zoekterm/baby/tienerzwangerschap met drie filmpjes, respectievelijk over vooroordelen tienerzwangerschap, hulpverlening voor tienerouders en een kijkje in het JAC (Jongerenadviescentrum)
 • DVD Poppen die huilen aan te vragen via https://www.youtube.com/watch?v=18sJIvk2ZW0 Een openhartig portret over jonge moeders. De documentairefilm verhaalt over zeven jonge moeders, die elk hun eigen verhaal vertellen over hoe zij hun zwangerschap beleefden en hoe hun leven er voor en na de geboorte van hun kind uitzag. Regie: Saskia Holtjer.