Ik verneem dat mijn (ex)vriendin zwanger is van mij. Wat nu?

print print

Als je verneemt dat je (ex)vriendin of een ander meisje met wie je betrekkingen had zwanger is van jou zal er allicht van alles door je heen gaan. Dat je hier verwarrende emoties rond hebt is heel normaal.

Eigenlijk sta je nu voor twee grote vragen. De ene vraag is: wil ik de relatie met de moeder van het kindje verder zetten of niet? De andere vraag is: wil ik vader worden van dit kindje of niet? Die twee vragen kan je enigszins los zien van elkaar: je kan immers ook een vader zijn voor het kindje zonder dat je nog een relatie hebt met de moeder ervan. Het omgekeerde - dat je een relatie blijft houden met de moeder van je kindje maar geen relatie hebt met jouw kindje - is allicht minder vanzelfsprekend.

Jouw (ex)vriendin staat voor de keuze of ze de zwangerschap wil behouden of niet. Als zij daar voor open staat, kan je een hulp zijn in die beslissing. Hoe jij tegenover een zwangerschap staat en tegenover eventueel vaderschap, zal mee een rol spelen in het beslissingproces. Kunnen jullie hier samen goed over praten en zitten jullie op dezelfde golflengte, dan zal dit uiteraard beter zijn voor jullie uiteindelijke besluit.

Weet wel dat alleen de zwangere vrouw mag beslissen of ze de zwangerschap behoudt of niet. Jij kan haar bijstaan in die beslissing. Het is zeker een goede zaak als je dat ook probeert te doen, maar juridisch gezien kan je haar tot geen enkele keuze dwingen.

Het kan dus voorkomen dat zij kiest om het kindje te houden terwijl jij dat niet wil. Of dat jij graag papa wilde worden, maar je ex-vriendin kiest voor een abortus.