Tienerzwangerschap onder de loep

print print

In de media doen de wildste verhalen de ronde over tienerouders en tienerzwangerschap: piepjonge meisjes met één of twee kinderen belanden in de marginaliteit, een kind willen uit hunkering naar liefde, een jonge vader die niet omkijkt naar zijn gezin... Het zijn maar enkele van de clichés die heersen over tienerzwangerschap. Dit thema verdient echter een genuanceerde kijk.
Tijdens deze ééndaagse vorming, willen we een breed beeld schetsen van alles wat met tieners en zwangerschap te maken heeft. Daarbij ligt de focus deels op theoretische kennis en inzichten, deels op praktische handvaten.
De vorming is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema tienerzwangerschap en jong ouderschap en zijn/haar blik wil verruimen. Mensen die regelmatig werken met deze doelgroep, zullen echter op hun honger blijven zitten.

Waar en Wanneer?

Vormingscentrum Guislain - Jozef Guislainstraat 43 - 9000 Gent op 16 maart 2017

Doelgroep

Professionelen in de gezondheids -, onderwijs - en welzijnssector met interesse in het thema tienerzwangerschap/jong ouderschap.

Programma

9u30 - 10u30: Welkom en inleiding
Na een korte kennismaking willen we stilstaan bij jullie gedachten en emoties bij tienerzwangerschap en jong ouderschap. Wat roept het thema bij jullie op? Hoe beïnvloedt dit jullie kijk op hulpverlening en begeleidershouding? Welke (voor)oordelen dragen we met ons mee? Daarnaast willen we meteen ook plaats maken voor de ervaring van enkele jongeren. Hoe is
het voor hen om als tiener zwanger te zijn? Hoe gaan zij om met vooroordelen en clichés? Wat willen zij ons graag bijbrengen?

10u30 - 11u00: Cijfers en kenmerken
Waar spreken we nu eigenlijk over als we het hebben over tienerzwangerschap en jong ouderschap? Is een tienerzwangerschap altijd ongewenst? Wat zeggen de recente cijfers over het fenomeen? Wat zijn de oorzaken en gevolgen van zwanger worden op jonge leeftijd? En wie zijn dat nu, die jongens en meisjes die zwanger worden?

11u00 - 11u15: Koffiepauze

11u15 - 12u45: (On)gepland zwanger: keuzemogelijkheden en besluitvormingsproces
Een tiener is zwanger en weet niet wat doen... Wat zijn de mogelijkheden bij een ongeplande zwangerschap? Wat is een weloverwogen keuze? Hoe maken jongeren keuzes? Na voldoende achtergrondinformatie en enkele praktische handvaten, gaan jullie zelf aan de slag met een rollenspel.

12u45-13u30: Lunchpauze

13u30 - 14u00: Abortusverwerking bij jongeren
Een tienerzwangerschap heeft niet altijd jong ouderschap als gevolg. Heel wat meisjes kiezen voor abortus. Dit hoeft niet problematisch te zijn, maar sommige meisjes blijven wel met moeilijke gevoelens achter. Hoe kunnen zij dit verwerken en wat kan de hulpverlening hierin betekenen? Hoe ga je aan de slag met jongeren rond een verlieservaring als deze? We gaan ervaringsgericht aan de slag en laten jullie proeven van verschillende methodieken.

14u00 - 15u00: Ondersteuning van jong ouderschap
Wat hebben jonge ouders nodig? Wat werkt, wat werkt niet? In dit blok willen we jullie een kader aanbieden om te kijken naar ondersteuning van jonge ouders. Daarnaast willen we jullie introduceren in het hulpverleningslandschap van Vlaanderen rond deze thematiek. Welke instanties zijn er? Waar kunnen ouders terecht met welke vraag? Naar welke netwerken of organisaties kan je doorverwijzen? Aan de hand van een casus laten we jullie in kleine groepjes zelf nadenken over de ondersteuning van een jong gezin.

15u00 - 15u15: Koffiepauze

15u15 - 16u00: Preventie van tienerzwangerschap?
Nu we een volledig beeld hebben van tienerzwangerschap/jong ouderschap, kunnen we ons de vraag stellen: moeten we inzetten op preventie van tienerzwangerschap? Of is er iets anders nodig? In dit laatste blok willen we jullie warm maken voor het bespreken van deze thema's met jongeren door jullie kennis te laten maken met allerlei vormingsmateriaal, waaronder de real care baby en zwangerschapsbuik.

Lesgevers
Kirsten Elen, stafmedewerker Fara
Silke Brants, stafmedewerker Fara

Accreditatie
Accreditatie voor vroedvrouwen werd aangevraagd.

Inschrijven
De deelnameprijs bedraagt 90 euro (lunch, syllabus en boek '17 en zwanger' inbegrepen)
of 105 euro (incl. boek ‘Mag ik u proficiat wensen')

De inschrijving is pas definitief na bevestigingsmail en overschrijving op rekeningnummer BE32 7364 0355 2602 (BIC: KREDBEBB), met vermelding ‘naam + vorming TZW'.

Wees er snel bij, want we laten slechts 16 deelnemers toe!
Inschrijven hier

Wenst u meer info?
Neem contact met vragen@faranet.be of 016 38 69 50