Infoavond rond donorconceptie: (wens)ouders getuigen

print print

Fara vzw luistert, informeert en begeleidt bij zwangerschapskeuzes. Keuzes rond kinderwens en vruchtbaarheids- en genetisch-gerelateerde vragen horen daar ook bij.

Zulke fertiliteitskeuzes, met aandacht voor counseling vooraf en nazorg, zijn een nieuw thema voor Fara dat om verkenning vraagt, zowel in de breedte als in de diepte.

Je hebt immers de keuze tussen verscheidene vormen van conceptie en zwangerschap in snelle evolutie: IVF, conceptie met sperma-, eicel- of embryodonatie, anoniem of gekend, draagmoederschap, … Bovendien komen er vaak meer vragen dan antwoorden bij eens er sprake is van een zwangerschap: de impact van de keuze is dan pas echt voelbaar op wens- en biologische ouders, op het kind en op hun onderlinge relaties via sociale en genetische banden. Reacties uit familie- en vriendenkring en van professionals kunnen verkeerd of helend aankomen. Afstammingsvragen duiken op, bijvoorbeeld hoe en wanneer informeer je je kind over diens ontstaansgeschiedenis. En misschien is er dan ook pas echt tijd om onvruchtbaarheid, onvrijwillige kinderloosheid of het niet hebben van biologische kinderen te ervaren als een verlies. Allemaal belevingsaspecten die we graag laten klinken door de stem van wensouders zelf. Ervaringsdeskundigheid benutten van mensen die het zelf doormaakten is in al onze thema’s en daarom ook in deze essentieel en waardevol.

Op deze avond lichten we er graag 1 aspect uit,met name donorconceptie. In samenwerking met Donorfamilies vzw laten we op deze avond 4 ouders openhartig getuigen. Zij vervulden hun kinderwens via anonieme of gekende sperma- of eiceldonatie. Kwetsbare en tegelijk krachtige verhalen over hun persoonlijke ervaringen met de thema’s kinderwens, vruchtbaarheidsproblemen en afstamming. Zij trachten daarbij ook de stem van hun opgroeiende kinderen te laten klinken. Verhalen over beleving van hoop, verwachtingen en angsten. Bijzondere aandacht gaat naar het aspect hulpverlening: wat deze (wens)ouders zinvol en deugddoend vinden en wat zij eventueel missen. Op deze manier hopen zij en Fara dat hun verhaal van betekenis kan zijn voor hulpverleners en daardoor ook voor andere wensouders en donorkinderen.

Waar?
Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3010 Kessel-Lo.
Op wandelafstand van het station van Leuven (op 50 m aan de achterkant van het station) en met betaalparking vlakbij

Wanneer?
Op woensdag 7 juni van 19u30 tot 21u30 (onthaal vanaf 19u)

Doelgroep
Professionals met interesse en affiniteit met het thema donorconceptie en kinderwens.
Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt (max. 50)

Inschrijven
10 euro om de kosten van de zaal en drank te bekostigen.
De inschrijving is pas definitief na bevestigingsmail en overschrijving op rekeningnummer
BE32 7364 0355 2602 (BIC: KREDBEBB), met vermelding ‘naam + Infoavond Leuven'.

Inschrijven hier

Wenst u meer info?
Neem contact met vragen@faranet.be of 016 38 69 50