Als het om je partner gaat

print print

Is jouw partner ongepland zwanger, dan ben jij ook betrokken partij. Wat er wel of niet met de zwangerschap gebeurt, heeft immers ook een impact op jullie relatie en op jouw leven.

Het is best mogelijk dat jullie totaal verschillend reageren op de ongeplande zwangerschap. Mannen reageren vaker rationeel, vrouwen vaker emotioneel. Dit kan tot spanningen en onbegrip leiden. Besef dat ieder zijn eigen manier heeft om moeilijke situaties te verwerken en respecteer elkaar daarin. Probeer niet jouw manier van aanpakken op te dringen. Vraag je partner wat zij nu nodig heeft om hier goed mee om te gaan en geef ook zelf goed aan wat jij nodig hebt.

Neem mee verantwoordelijkheid op in het beslissingsproces. Mannen zijn vaak geneigd om de beslissing omtrent een eventuele abortus aan hun vrouw of vriendin over te laten. Ze doen dat meestal met de beste bedoelingen. Bovendien zegt de wet ook dat alleen de zwangere vrouw zelf beslist of ze wel of niet een abortus wil. Maar als je de beslissing helemaal aan haar overlaat, leg je ook alle gewicht ervan op haar schouders.

Mee nadenken, mee voelen, mee informatie opzoeken kan maken dat de beslissing er een wordt die jullie samen nemen en waar jullie samen het beste van maken.